Op 14 oktober 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen in België. Bij de lokale verkiezingen mogen alle meerderjarige inwoners mee bepalen wie hun stad of gemeente mag besturen voor de volgende zes jaar. Belangrijk, want dat lokale bestuur heeft een serieuze impact op je dagdagelijkse leven om en rond je huis, je school, je sportclub en vrijetijdsleven.
Veel jongeren moesten die dag voor de eerste keer gaan stemmen. Wat moesten ze dan weten om een afgewogen keuze te kunnen maken?
Wij hielpen hen op weg met volgende initiatieven:
WAT ALS POLITIEK GEEN CHINEES MEER WAS?
Uit de grootschalige bevraging ‘Wat als ik burgemeester van Lier zou zijn?’ bleek dat de jonge Lierenaar zich hoofdzakelijk zorgen maakt over de volgende 4 beleidspunten : verkeersveiligheid – welzijn – vrije tijd – openbare ruimte.
De Lierse jeugdraad formuleerde daarop 7 concrete vragen rond die beleidspunten, en legde ze voor aan de acht partijen die opkwamen bij de gemeenteraadsverkiezingen van Lier. Hun antwoorden werden per vraag gebundeld in de brochure ‘Wat als politiek geen Chinees meer was’.
Deze brochure werd verspreid onder de derde graad van de Lierse scholen, die er graag mee aan de slag gingen.
Ook jongeren die voor het eerst hun stem moesten uitbrengen, ontvingen dit boekje een maand vóór de verkiezingen in hun brievenbus.
De bijgevoegde 'Kieswijzer' gaf een korte samenvatting van de brochure, waarbij je alle vragen en antwoorden in één oogopslag naast elkaar zag staan in een overzicht.
Zo kon je makkelijk vergelijken, en bepalen welke partij volgens jou de beste ideeën had over de toekomst van onze stad.
DEBATTLE
Vier Debattles vormden het sluitstuk van de voortraject waarmee we onze jongeren wegwijs wilden maken in de lokale politiek en verkiezingen. Tijdens deze vier debatmomenten in het Liers Cultuurcentrum kon de 3e graad van de Lierse secundaire in debat gaan met de acht politieke partijen die opkwamen voor de gemeenteraadsverkiezingen, en hen het vuur aan de schenen leggen.
Ze konden zich daarbij baseren op de brochure 'Wat als politiek geen Chinees meer was?' en op de Kieswijzer, waarmee ze hun vragen eerder in de klas hadden voorbereid. De debatten waren opgevat als een tv-format, met tal van visuals, humor en luchtige interactie.
Presentator/moderator Kamal Kharmach leidde de debatten in goede banen.